KAJ JE LAND ART?

Land art ali Zemeljska umetnost je umetniško gibanje, pri katerem sta krajina in umetniško delo neločljivo povezana. Je oblika umetnosti, ki je ustvarjena v naravi z uporabo materialov naravnega izvora, kot so tla, kamenje (živa skala , balvani), organski materiali (debla, veje, listje) in voda, v povezavi z materiali kot so beton, kovine, asfalt, mineralni pigmenti in drugi.

…več o Land Art-u

O NAŠEM PROJEKTU

Sklop delavnic smo oblikovali na podlagi koncepta, ki temelji na živi naravi kot izhodišču za ustvarjanje in iskanju primernih elementov ter njihovem vkomponiranju v naravno okolje. Narava kot osnova za ustvarjanje nam je izhodišče za najrazličnejše kombinacije in inspiracija za dialog med človekom in naravo, med umetnim in naravnim, naravnim prostorom in objektom kot tujkom v naravi in še več. Koncept spodbuja k razlikovanju med ohranjanjem narave in škodljivimi posegi vanjo. Spodbuja k spoštovanju do živih bitij in odgovornemu ravnanju človeka KOT DELA narave.

Vir fotografije: https://www.pinterest.fr/pin/417145984222883778/

Program bo obsegal pet daljših delavnic na prostem. Ustvarjali bomo tako z umetnimi, kot tudi z naravnimi materiali. Uporabili bomo naravni prostor kot umetniško platformo. Z instalacijami v prostoru bomo pozivali tudi mimoidoče k estetskemu, predvsem pa konceptualnemu doživetju. Z zanimivimi idejami bomo pritegnili otroke, jih spodbujali v ročnih spretnostih, v razvijanju idej, v inovativnosti, v unikatnosti. Koncept delavnic bo v osnovi LAND ART, to bo za večino otrok nekaj povsem novega. Naučili se bodo, da je pri taki vrsti umetnosti pomembno med procesom ustvarjanja in medtem ko opazujemo končan umetniški izdelek  –  GIBANJE.

Vir fotografije: http://visitandorra.com/en/agenda/andorra-land-art-2017/

V sklopu delavnic načrtujemo naslednje aktivnosti:

  1. PLASTIČNE POŠASTI; Barvanje in lepljenje plastenk, ustvarjanje velikanskih pošasti. Dela bodo razstavljenja v urbanem okolju.
  2. KAJ JE ZRASTLO NA DREVJU; Različne ročno izdelane objekte bomo pobarvali in jih obesili na drevje. Materiali bodo mešani, barve bodo raznolike. Pogovarjali se bomo o umetnih in naravnih materialih, o živi in neživi naravi. Končna izkušnja bo tudi estetska.
  3. KAJ JE V GNEZDU; Barvali bomo kamenje, storže, suhe vejice, ipd. In jih sestavljali v oblike, “UMETNA GNEZDA” in mozaike v naravnem okolju. Spoznali bomo raznolikost materialov, ki jih lahko brez škode nabiramo iz narave. Spoznali bomo estetsko njihovo vrednost in uporabnost za ustvarjanje.
  4. TOČKE V PROSTORU; Več dreves bomo skupaj ovijali z vrvico, nanjo pa bomo obešali bombažne krpice. Na daleč bodo krpice videti kot neke barvne točke v prostoru. Razvijali bomo orientacijo v prostoru, ustvarjali brez prostorskih omejitev. Govorili bomo tudi o materialih in barvah.
  5. PACKE V PROSTORU; Slikali bomo na prozorne polivinile in jih razobesili po parku v čimmanjšem območju, da se bodo prekrivali. Pravi učinek bo instalacija dosegla šele z gibanjem. Udeleženci se bodo tako naučili predvidevati in snovati na prostorski ravni, poleg tega pa bodo ugotovili, da se različne plasti (layerji) obnašajo različno med gibanjem.

Vse naše delavnice so brezplačne!

O terminih in lokacijah delavnic vas bomo obveščali sproti na tej spletni strani, vabljeni pa, da nam pišete na e-pošto ali se nam pridružite tudi na Facebook-u!